Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΚΑΛΟΣΗΡΘΑΤΕ

ΣΑΣ ΚΑΛΟΣΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ

Το ολοκαίνουριο Στάδιο Καραϊσκάκη (Αύγουστος 2004)      © "ΑΘΗΝΑ 2004"/Κ.ΒΕΡΓΑΣ    -    Click για μεγέθυνση!

Χωρητικότητα: 33.334 (καθήμενοι)


Το Καραϊσκάκη βρίσκεται στον Πειραιά (στο Νέο Φάληρο, 2 χλμ από το κέντρο της πόλης, 10 χλμ από την Αθήνα, και 32 χλμ από το "Ελ. Βενιζέλος"). Πρόσβαση με:
Αυτοκίνητο. Από την παραλιακή λεωφόρο το γήπεδο είναι απέναντι από το ΣΕΦ



Κτίστηκε το: 1895 (ως "Ποδηλατοδρόμιο"), 1964 (ως "Στάδιο Καραϊσκάκη"), 2004 (νέο γήπεδο)


Ρεκόρ θεατών: 42.415 (Ολυμπιακός - ΑΕΚ, στις 7/4/1965)
Έδρα: Oλυμπιακός (Superleague


Πληροφορίες: Είχε αρχικά κτιστεί ως ποδηλατοδρόμιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 σε έκταση που ανήκε στην εταιρία των σιδηροδρόμων Σ.Α.Π. Α.Ε. (πρόγονος των Η.Σ.Α.Π.) και παραχωρήθηκε δωρεάν στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (νυν Ε.Ο.Ε.). Το "Ποδηλατοδρόμιο" άρχισε να χρησιμοποιείται κυρίως σαν ποδοσφαιρικό γήπεδο τη δεκαετία του 1920. Η φορά του αγωνιστικού χώρου (με την περιβόητη καρβουνόσκονη) ήταν βορράς-νότος, με τα τέρματα να βρίσκονται προς την πλευρά της οδού Πειραιώς και της θάλασσας.
ο γήπεδο ανακαινίστηκε πλήρως τη δεκαετία του 1960, παίρνοντας τη μορφή σταδίου με στίβο. Ο αγωνιστικός χώρος έγινε κάθετος προς τον παλιό (ανατολή-δύση), με τα τέρματα να βλέπουν προς την Καστέλλα και το Φάληρο. Από εκείνη την εποχή άλλαξε και η ονομασία του προς τιμήν του Γεωργίου Καραϊσκάκη, που σκοτώθηκε στο Φάληρο κατά τον Αγώνα του '21. Το στάδιο διατήρησε αυτή τη μορφή μέχρι και το 2003, έχοντας όμως περιπέσει πλέον σε εγκατάλειψη